Sestdien, 5. oktobrī, Zemgalē gandrīz visas dienas garumā tiks svinēta Bērzes dievnama divsimtgade. Svētkus ievadīs pateicības dievkalpojums, kurš sāksies plkst. 11.00. To vadīs Liepājas bīskaps Hanss Martins Jensons, kurš kalpos kopā ar draudzes mācītāju Jāni Tālumu un draudzes mūziķi Dāvi Beitleru. Tāpat klātesošs būs arī Jelgavas iecirkņa prāvests Oskars Laugalis, kā arī daži agrākie Bērzes draudzes mācītāji un mūziķi.

Bērzes dievnama svētkos – dievkalpojumā – draudzes ērģelnieks un mūzikas dzīves vadītājs Dāvis Beitlers saņems baznīcas apbalvojumu “Uzticības vairogs”. Tas piešķirts par muzikālo kalpošanu, ērģeļu saglabāšanas un atjaunošanas darbu organizēšanu Kalnciema-Klīves, Sesavas un Bērzes draudzēs. 

Vakarā pēc svētku dievkalpojuma, kuru dziesmoti kuplinās Dobeles kultūras nama sieviešu koris “Vizma” (diriģente Vizma Zandersone) un tenors Jānis Kurševs, sekos jauktās vokālās grupas “Vocalica” koncerts (plkst. 19.00) un audiovizuāla gaismas instalācija “Bērzes baznīcas stāsts” (plkst. 20.00). Šie kultūras notikumi top sadarbībā ar Dobeles novada pašvaldību.

Bērzes dievnams, kurš atrodas netālu no Dobeles, celts 1820.–1824. gadā izteiksmīgās vēlā klasicisma jeb ampīra formās un ir ievērojams arī ar to, ka tajā kristīts un iesvētīts arī Valsts prezidents Kārlis Ulmanis (viņa 1939. gadā dāvinātais zvans, nosargāts cauri karam un okupācijām, joprojām iezvana un izzvana katru dievkalpojumu, un draudze turpina uzturēt slavenā novadnieka piemiņu). Otrā pasaules kara un pēckara jukās nams zaudējis gandrīz visu vēsturisko iekārtu, bet draudze, kura nav pārtraukusi darbību arī padomju laikā, sadarbībā ar pašvaldību, daudziem aktīvistiem un ziedotājiem dara visu, lai dievnams atgūtu kādreizējo spozmi. Dievkalpojuma laikā tiks iesvētīts pēdējos gados rekonstruētais – vecajā vietā un stilā no jauna būvētais – ērģeļu balkons, kurā jāpaceļas ērģelēm – tās Bērzes draudze saņēmusi dāvanā no Zaubes draudzes. Šis instruments ir vēsturisks – būvēts 1913. gadā Rīgas 3. ģimnāzijai –, bet vēl nav atjaunots un uzstādīts.

Draudze pateicas visiem, kuri snieguši un tupina sniegt savu artavu, lai dievnams varētu godam sagaidīt savus svētkus un cerīgi raudzīties nākotnē!

Informāciju sagatavoja: Dāvis Beitlers, draudzes mūziķis

Attēlā – Bērzes dievnams. Foto no draudzes Facebook konta