23.februārī Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas Liepājas diecēzes Kapituls – bīskaps Hanss Martins Jensons, kapitula locekļi un daži viņus pavadošie ģimenes locekļi devāmies četru dienu svētceļojumā uz Romu. Ceļā mūs pavadīja Romas katoliskās Baznīcas Liepājas diecēzes bīskaps Viktors Stulpins, kurš bija sarūpējis plašu programmu, izrādot mums Romas vēsturiski svarīgākās vietas un papildinot ekskursiju ar savu aizraujošo stāstījumu, tādā veidā daudzpusīgi ļaujot iepazīt Romu.  

Ierodoties Romā, tapa skaidrs, ka visur, kur paveries, redzama dzīva vēsture un tās liecības. Pati pirmā vieta, ar kuru sākām savu ceļojumu, bija Kolizeja apskate. Senā amfiteātra ieraudzīšana dzīvē tiešām radīja elpu aizraujošu un varenu iespaidu. Turpinājumā apskatījām Jeruzalemes Krusta baziliku, Sv. Marijas baziliku, Sv. Pāvila ārpus mūriem baziliku, kurā piedalījāmies arī Vesperu dievkalpojumā, kā arī Sv. Jāņa Laterāna baziliku. Pavisam īpašs izvērtās Sv. Pētera bazilikas apmeklējums Vatikānā. Ieraudzījām Mikelandželo skulptūru “Sāpju Māte”, viesojāmies pāvestu kapenēs un izbaudījām skaisto, grezno arhitektūru, sajūtu, ko tā dod.

Svētdienu iesākām ar dievkalpojumu klostera māsu uzturētās viesnīcas kapelā, bet vēlāk apmeklējām Sv. Kalisto katakombas, kuras ir lielākās katakombas Romā. Uz katakombām braucām pa slaveno, vēsturisko Apijas ceļu, kas Romu senāk savienoja ar ostas pilsētu Brundisiju, paverot romiešiem ceļu uz austrumiem. Pa ceļam iegriezāmies arī Quo Vadis Domine –  mazā baznīciņā Apijas ceļa malā. Leģenda vēsta, ka, notiekot kristiešu vajāšanām, apustulis Pēteris bēdzis no Romas, un vietā, kur tagad atrodas baznīciņa, viņš sastapis Kristu un jautājis – Kungs, kurp ej? Kristus atbildējis – es eju uz  Romu, lai otrreiz tiktu sists krustā. Šie Kristus vārdi pamudinājuši Pēteri, un viņš griezies atpakaļ uz Romu, kur pats ticis piesists krustā, izciešot savu nāves sodu.              

Šo četru dienu laikā Romā izbaudījām visus gadalaikus. Lai gan laikapstākļi bija lietaini, gandrīz katras mājas pagalmā bija redzami jau nogatavojušies citroni, greipfrūti un apelsīni. Zālītē līksmi pastaigājās papagaiļi. Savukārt pēdējā dienā ne tikai mūs, bet visus romiešus pārsteidza sniegs, kas pēdējo reizi Romā bija uzsnidzis pirms pieciem gadiem! Tā tiešām bija Dieva dāvana skatīt šo seno pilsētu arī ziemas skaistumā.     

Īpaši mīļu paldies vēlamies teikt bīskapam Viktoram, kurš visas četras dienas gādāja par mūsu labsajūtu, kā arī iepazīstināja ar Romas vēsturi un kultūru.

Estere Kalks