Grobiņas baznīcā, 2018.g. 27. maijā plkst.16:00
Viduslaiku mūzikas koncerts VIGILIA
Guntars Prānis – rata lira
Grupa SCHOLA CANTORUM RIGA (vad. Guntars Prānis)

Programmas koncepcijas pamatā ir muzikāli vizuāls uzvedums, kurā skanēs gan viduslaiku gregoriskie un ambroziskie dziedājumi, gan agrīnās daudzbalsības repertuārs. Tas viss viduslaikos skanējis klosteros un katedrālēs. Šoreiz repertuārā izmanoti vairāki unikāli Monteseratas klostera (Spānija) dziedājumi, kas Latvijā vēl nekad nav skanējuši.

Tāpat īpašajam “klostermūku vokālam” pievienosies unikālo viduslaiku instrumenta rata liras skanējums. Rata lira – instruments, kas interesantā veidā savienos seno viduslaiku mūziku ar tradicionālās mūzikas pasauli. Tas bieži tika lietots viduslaiku klosteros, taču šodien sastopams ļoti reti un Latvijā tā būs viena no pirmajām iespējām – dzirdēt tā savdabīgo, skaisto skanējumu.

Ansamblis Schola Cantorum Riga dibināts 1995. gadā gregorisko dziedājumu autentiskas interpretācijas apguvei, taču aizvadītajos gados izaudzis par vokālo grupu ar ļoti plašu repertuāru. Līdzās gregoriskajam korālim tas kopj arī citu stilistisko virzienu mūziku, ieskaitot laikabiedru radīto.

Schola Cantorum sastāvā ir profesionāli mūziķi. Pamatā ansamblis sniedz sakrālās mūzikas koncertus, taču labprāt piedalās arī dievkalpojumos. Sadarbībā ar ansambli radušies un pirmatskaņoti daudzi jauni skaņdarbi. Pēdējos gados bijusi sadarbība ar komponistiem Rihardu Dubru, Niku Gothamu, Anitru Tumševicu, Dainu Klibiķi, Geraldu Ekertu, Renāti Stivriņu, Rihardu Zaļupi u.c.

Schola Cantorum Riga bieži dzied dažādās Latvijas baznīcās. Daudzas programmas ir īstenotas Rīgas Domā. Koncertdarbības ceļi, turklāt ar lieliem panākumiem, ir veduši uz Vāciju, Austriju, Beļģiju, Šveici, Norvēģiju, Igauniju u.c. 2015. un 2018. gadā ansamblis piedalījās Gregorisko dziedājumu starptautiskajā festivālā Vato pilsētā Beļģijā.

Ansambli vada Rīgā un Austrijā izglītību ieguvušais diriģents un muzikologs, senās mūzikas pētnieks Guntars Prānis, kurš reizē ir arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors un profesors.

Plašāka informācija: http://www.music.lv/schola/