Kopš 2017.gada Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) ir Valtaiķu baznīcas atslēgas glabātāja, bet, sākot ar 2018.gadu, LELB atslēgas turēšanu ir uzticējusi LELB Aizputes ev.lut.draudzei, kuras paspārnē baznīca soli pa solim veic restaurācijas darbus.

Ienākot draudzei kalpot baznīcā, tapa skaidrs, ka baznīcai ir vajadzīga pamatīga uzkopšana.  Putekļu kārtas klāja baznīcas iekšieni, gan baznīcas ārpusi. Ar vairākām draudzes lielākām un mazākām talkām putekļu kārtas pazuda. Šie darbi saliedē draudzi, un ļauj daudzām lietām iesākties no jauna.

Tā, kādā no talkošanas reizēm radās ideja par Valtaiķu baznīcas galveno ieejas durvju restaurācijas nepieciešamību. Iesākt ar mazumiņu. Tāda bija šī vēlme. Aizsākot darbus ar ieguldījumu nākotnē.

Durvis pirms restaurācijas

Durvis ir tas, caur ko mēs visi ienākam baznīcā. Ienākam Dieva namā, kas prezentē debesu valstību, kur to mēs varam piedzīvot. Durvīs, kurās mēs sākotnēji klauvējam, lai tajās tiktu ielaisti. Tās ir kā ceļa rādītājs, kurām mēs pievēršam sākotnēji savu skatu. Jo zinām, ka šeit ir vieta, kurā varam saņemam atbildes uz visvarīgākajiem dzīves jautājumiem. Dieva nams ir lūgšanu nams. Lūkas ev. 11. nodaļā mēs lasām: “Tā arī Es jums saku: lūdziet, tad jums taps dots, meklējiet, tad jūs atradīsit, klauvējiet, tad jums taps atvērts.”

Iesējot labu sēklu, jeb par šo mazo lietu iestājoties ar lūgšanām Dieva priekšā, pēc kāda brīža lūgšanas tika uzklausītas, tādējādi, iepriekš rakstot un iesūtot projektu par durvju restaurācijas darbu finansējuma piešķiršanu, Valsts kultūrkapitāla fonds piešķīra lielāko daļu no nepieciešamā finansējumu. Pateicoties draudzes līdzfinansējumam, atbalstītājiem, ziedotājiem, darbi pie durvju restaurācijas varēja aizsākties.

Durvis tika uzticētas meistaram Edgaram Balodim, bet atslēga Andrim Burbem. Kaut gan restaurācija ir laikietilpīgāks process, tomēr Edgaram tas bija interesants darbs, kas deva jaunu pieredzi.

Divi meistari, kas savu darbu padarīja godam. Salīdzinājumā: “Kā mazu bērnu iznēsājot, deviņu mēnešu garumā ir piedzimis, kas jauns”! Un tas ir pirmais, nozīmīgākais darbs, kas paveikts kopējiem spēkiem un ar Dieva palīgu!

       

 

 

 

 

 

 

 

 

Skats uz durvīm pēc restaurācijas

     

       

Durvju slēdzene pirms un pēc restaurācijas

Vislielākā pateicība ir arī draudzes cilvēkiem un ne tikai viņiem, bet visiem kas veltīja savu laiku un darbu šajā iecerē. Pateicība draudzes priekšniecei Guntai Ruicēnai un par visu darbu koordinēšanu Maijai Gaverei.

Tagad dievnamā ir par vienu sakoptāku lietu vairāk! Un tas priecē!

Bet draudzes iecere par skaistu un sakoptu baznīcu nebeidzas, tādējādi jau ar jaunām iecerēm darbi ir iesākti un turpināsies nākamajā gadā, kad tiks veikta jauna paziņojuma dēļa uzstādīšana un malkas šķūnīša uzcelšana.

Ikviens ir aicināts apmeklēt Valtaiķu baznīcu, lai tajā ienāktu pa jaunajām durvīm. Tāpat arī ikviens ir aicināts atbalstīt draudzi darbos, kas ir aizsākti pie baznīcas atjaunošanas nākotnei.

Ar pateicību, Aizputes ev.lut.draudzes mācītājs Erlands Lazdāns