Foto: Aigars Prūsis

2018.gada 13.februārī ar svinīgu dievkalpojumu Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē tika atzīmēta nozīmīga jubileja – pagājuši 100 gadi, kopš somu jēgeri – Karaliskais Prūsijas 27.jēgeru bataljons pulcējās, tolaik Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcā, lai dotu zvērestu neatkarīgās Somijas likumīgajai valdībai un iesvētītu jēgeru karogu. No Liepājas somu jēgeri devās brīvības cīņās, gūstot uzvaru.

Svinīgā dievkalpojuma norisē piedalījās bīskaps Hanss Martins Jensons, bīskaps emeritus Pāvils Brūvers, militārais bīskaps Pekka Sarkio, dekāns Pēteris Kalks un kapelāns Pasi Hakkarainens. Dievkalpojumu muzikāli kuplināja Somijas Aizsardzības spēku Gvardes orķestris, ērģelniece Līga Šteinberga ar asistentu Voldemāru Barisu un koris INTIS diriģentes Ilzes Valces vadībā. Notikumu apmeklēja Somijas vēstnieks Latvijā Olli Kantanens, Somijas aizsardzības ministrs Jusi Nīniste, Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, kā arī Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks un viņa vietnieki Gunārs Ansiņš un Ģirts Kronbergs.

Dievkalpojuma sprediķī bīskaps P.Sarkio par somu jēgeriem sacīja: “Tieši šeit Svētās Trīsvienības baznīcā pirms 100 gadiem viņi bija sanākuši kopā. Viņi lūkojās pēc Dieva vaiga un svētības, pirms ķerties pie smaga un nezināma uzdevuma pildīšanas.” Un sprediķa noslēgumā aicināja pārdomāt: “Ko mēs mūsdienās varētu mācīties no jēgeriem? Manuprāt, drosmi un izlēmību, vēlmi veltīt sevi kādam labam darbam. Arī jēgeru pazemību kaut kā liela un nezināma priekšā, par ko liecina karoga iesvētīšana un zvēresta došana.

Klātesošos uzrunāja bīskaps H.M.Jensons: “Dievs ir vēstures Dievs, kas zina, kā viss sākās, kā viss ir ar to, kas ir un, kas būs. Tāpēc ir tik droši nodot sevi Dievam un ļaut Viņam vadīt. Dievs nav tikai lielās pasaules vēstures Dievs, bet arī Tavas un manas mazās vēstures Dievs. Ne bez pārsteiguma es sevi redzu šeit stāvēdams šajā jubilejas dienā kā Liepājas bīskaps, es, kas uzaugu Zviedrijas dienvidos, kur mans tēvocis stāstīja par savu laiku Somijā 2.pasaules kara laikā. Tas mani ieinteresēja ģimnāzijā lasīt par Somijas Ziemas karu, kā rezultātā es rakstīju eseju par Manerheimu. Kad 2000.gadā atbraucu uz Latviju un pirmo reizi apmeklēju Svētās Trīsvienības baznīcu, tās nebija tikai lielās ērģeles un bagāti apzeltītais altāris, kas pievērsa manu uzmanību, bet, mani, kā skandināvu, uzrunāja nelielais Somijas valsts karogs pie somu jēgeru piemiņas plāksnes. Notikums šeit šajā baznīcā pirms 100 gadiem var daudz mums mācīt un sniedz daudz vielas pārdomām. Mēs tik daudz ņemam par pašsaprotamu to, kas vienmēr nav bijis pašsaprotams un, par ko citi ir daudz sevi upurējuši, lai tas tā būtu. Kā mēs izmantojam brīvību, kas mums ir dota un, ko mēs esam gatavi upurēt kopējam labumam? Vai mēs esam atraduši savas dzīves lielo jēgu, vai mēs redzam sevi Dieva lielajā kopsakarībā un uz Viņu paļaujamies? Lai šī jubilejas reize aktualizē šos svarīgos jautājumus mums katram un, lai Dievs mums palīdz rast uz tiem atbildes un dod žēlastību paļauties uz Trīsvienīgo Dievu.

Jēgeru simtgades svinību ietvaros tika atklāta arī izstāde “Somu jēgeri Latvijā”, kura apskatāma koncertzālē Lielais dzintars līdz 10.aprīlim. Esiet aicināti iepazīties ar Latvijas – Somijas attiecību vēsturi un Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles nozīmi tajā!

Fotogrāfijas no dievkalpojuma apskatāmas mājaslapas sadaļā Galerija.